دستگاه بین المللی یکاها و پیشوندها

در سال 1350-1371 چهاردهمین مجمع عمومی اوزان و مقیاس ها هفت کمیت را به عنوان کمیت های اصلی انتخاب کرد که اساس دستگاه بین المللی یکا ها را تشکیل می دهد ، که علامت اختصاری SI برای نام فرانسوی آن و عموماً به عنوان دستگاه متریک شناخته شده است. یکا های طول ، زمان و جرم یکاهای سه کمیت اصلی SI می باشند . این یکا ها به طوری تعریف شده اند که یک مقیاس انسانی باشند.

بسیاری از یکا های فرعی SI بر حسب این یکا های اصلی تعریف شدهاند. به عنوان مثال یکای SI توان ، با نام وات (W) ، بر حسب یکا های اصلی جرم ، طول و زمان تعریف شده است. بنابراین ، یک وات را می توان به صورت : کیلوگرم - متر مربع بر مکعب ثانیه خواند.

برای بیان کمیت های خیلی بزرگ و خیلی کوچک ، که اغلب در فیزیک وجود دارند ، از نماد گذاری علمی استفاده می کنیم که از توان های 10 استفاده می کند . برای مثال در این نماد گذاری داریم:

3560000000m=109. 3/56 m

نماد علمی در رایانه گاه خلاصه تر هم می شود ، حتی خلاصه تر از این هم در ماشین حساب ها وجود دارد . که رمز گشایی آن ها کار بسیار دشواری است . برای راحتی بیش تر وقتی با مقدار های بسیار بزرگ یا بسیار کوچک سر و کار داریم ، از جدول پیشوند های یکاهای SI ( بخوانید اس آی ) که در شکل زیر و مطلب بعدی وبسایت آمده است استفاده می کنیم. در نماد علمی ما توان 10 را حذف کرده و معادل آن در جدول را قرار می دهیم . شاید شما هم پیشوند هایی مانند : میلی مت ، سانتی متر ، کیلوگرم ، مگابایت و ... را شنیده باشید.

در پست های بعدی مطالب جالب تری را در مورد اندازه گیری در فیزیک ارایه خواهیم کرد.


جدول یکا های SI


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.